Op deze pagina komen ‘links’ naar wetenswaardigheden of adressen als je graag de natuur ingaat vanwege de natuur.
Misschien ben je naar iets heel concreets op zoek: bepaalde dieren of sporen daarvan, of naar iets om te eten of om een ‘natuurstuk’ te maken als cadeau of voor bij jou thuis. Misschien maak je graag mooie foto’s van wat jou boeit, en laat je je verrassen.
Maar misschien gaat het je meer om het buiten Zijn, of om te lezen over filosofische denkbeelden en stromingen over het leven met de natuur.
Een derde invalshoek: Interactie tussen jouw natuur en ‘de’ (bedreigde) natuur.

Buiten op zoek

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/t/wildplukgids/

Buiten Zijn 

Een Sit Spot: een eigen plek buiten vlakbij huis:

Heb jij al een ‘Sit Spot’ bij jou in de buurt, een lievelingsplek in het groen waar je graag heengaat als je buiten bent? Het kan dagelijks of wekelijks zijn, of iets er tussenin.

Vaker naar buiten gaan, het klinkt zo mooi én verstandig en toch is de drempel vaak hoog. Eefje Ludwig, die workshops bosbaden geeft, adviseert om een ‘sit spot’ te kiezen, als manier om de buitenlucht in je dagelijks leven te incorporeren. ‘Zoek in je nabije omgeving een vaste plek uit, waar je één keer in de week (of vaker) naartoe gaat om twintig minuten te zitten.’ Het mag in je tuin zijn, op het terras, of in de vrije natuur, zolang het maar een natuurlijke omgeving is in de buitenlucht. ‘Je zit en vertraagt. Waarschijnlijk zul je merken dat je gedachten met je aan de haal gaan. Voel je zintuigen, raak uit je hoofd en in je lichaam. Je bestudeert de omgeving. Sommige mensen vinden het fijn om in een dagboek te schrijven. Het kan allemaal.’ Het is volgens Ludwig een mooie oefening om jezelf een duwtje in de rug te geven om naar buiten te gaan. ‘Het is een geheime plek, alleen voor jou. Dichtbij huis zodat de drempel zo laag mogelijk is. Regent het, dan trek je gewoon een goede regenjas aan. Je kunt ook een dekentje meenemen.’